Comandă online, ridică gratuit din magazin
Livrare rapidă în Chișinău și oriunde în Moldova

Întrebări frecvente

Am selectat aici câteva întrebări frecvente, grupate în dependență de tipul asigurării și am formulat răspunsuri succinte, care îți vor fi de folos în procesul de cumpărarea și utilizare a unei polițe de asigurare.

Nu uita. Dacă nu găsești aici răspunsul pentru întrebarea ta, poți oricând solicita părerea unuia din consultanții noștri.

I. RCA

Ce este asigurarea RCA?
Asigurarea de răspundere civilă auto internă (RCA) este o asigurare obligatorie pentru toți posesorii de autovehicule care acoperă daunele produse vieții, sănătății și bunurilor terțelor persoane în urma accidentelor rutiere care au avut loc pe teritoriul Republicii Moldova.

De ce acte am nevoie pentru a contracta o poliță RCA?
Pentru a obține o asigurare RCA, ai nevoie de buletinul de identitate, certificatul de înmatriculare a mijlocului de transport (pașaportul tehnic) și, după caz, alte acte care atestă dreptul de posesiune asupra autovehiculului (procură, contract de locațiune, leasing, credit etc).

Ce riscuri acoperă asigurarea RCA?
Asigurarea RCA acoperă daunele cauzate bunurilor de către autovehicului asigurat precum și vătămările corporale cauzate persoanelor implicate în accident dar care nu sunt responsabile de acesta. Nu se vor despăbugi daunele cauzate autovehiculului și bunurilor aparținând celui vinovat de accident.

Ce risc dacă nu-mi fac o asigurare RCA?
În conformitate cu prevederile art. 229, pct. 3, Codul Contravențional al Republicii Moldova, exploatarea unui autovehicul care nu a fost asigurat de răspundere civilă în modul stabilit se sancționează cu o amendă de la 100 la 200 lei cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

În cazul în care nu ai o poliță RCA valabilă și provoci un accident – vei achita integral daunele provocate persoanei vătămate.

Care sunt coeficienții care influențează prețul poliței de asigurare RCA?
Prețul asigurării RCA se determină în dependență de categoria autovehicului, proprietarul autovehicului, localitatea înmnatriculării, numărul persoanelor admise la conducere, vârsta precum și stagiul de șofat al persoanei asigurate.

Autovehiculul este folosit în comun de întreaga familie. Cum procedez?
Legislația în vigoare permite emiterea poliței de asigurare RCA pentru un număr limitat de persoane (până la 6) sau nelimitat.

În primul caz, în polița de asigurare RCA se introduc datele de identitate ale persoanelor asigurate: numele, prenumele, codul personal.

În cazul în care autoturismul este comun pentru un număr mai mare de persoane, îți recomandăm să optezi pentru o poliță RCA nelimitată.

Care e perioada de valabilitate a poliței?
Polița de asigurare RCA este valabilă din momentul emiterii acesteia prin intermediul sistemului informațional RCA Data până la ora 24:00 a zilei indicate în polița de asigurare. Cu alte cuvinte, o poliță RCA emisă la 27 noiembrie 2014 va fi valabilă până la ora 24:00 a zilei de 26 noiembrie 2015.

Polița RCA se emite pentru o perioadă de 12 luni.

II. Carte verde

Ce este asigurarea Carte Verde?
Asigurarea de răspundere civilă auto externă (Carte Verde) este o asigurare obligatorie pentru toți posesorii de autovehicule care au intenția de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova. Cartea Verde acoperă daunele produse vieții, sănătății și bunurilor terțelor persoane în urma accidentelor rutiere care au avut loc în afara hotarelor Republicii Moldova.

De ce acte am nevoie pentru a contracta o poliță Carte Verde?
Pentru a obține o asigurare Carte Verde, ai nevoie de buletinul de identitate și certificatul de înmatriculare a mijlocului de transport (pașaportul tehnic).

Ce riscuri acoperă polița de asigurare Carte Verde?
Asigurarea Carte Verde acoperă daunele cauzate bunurilor de către autovehiculul asigurat precum și vătămările corporale cauzate persoanelor implicate în accident dar care nu sunt responsabile de acesta. Nu se vor despăgubi daunele cauzate autovehiculului și bunurilor aparținând celui vinovat de accident.

Ce risc dacă nu-mi fac o asigurare Carte Verde?
În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 763 din 02 iulie 2007, este interzisă autorizarea trecerii frontierii de stat a mijloacelor de transport în lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă externă – Carte Verde.

Care sunt coeficienții care influențează prețul poliței de asigurare Carte Verde?
Prețul asigurării Carte Verde se determină în dependență de zona teritorială pentru care a fost emisă (zona Europa – toate țările membre a sistemului Carte Verde sau Zona Ucraina și Belarus), categoria autovehiculului precum și perioada asigurată.

Care e perioada de valabilitate a asigurării Carte Verde?
Polița de asigurare Carte Verde este valabilă din ziua indicată în sistemul informațional RCA Data până la ora 24:00 a zilei indicate în polița de asigurare. Cu alte cuvinte, o poliță RCA emisă la 27 noiembrie 2014 pentru o perioadă de 12 luni va fi valabilă până la ora 24:00 a zilei de 26 noiembrie 2015.

Polița de asigurare Carte Verde se poate emite pentru o perioadă de 15 zile până la 12 luni.

III. CASCO

Ce este asigurarea CASCO?
Asigurarea CASCO este o asigurare facultativă care îți protejează propriul autovehicul de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent dacă ești responsabil sau nu de producerea acestora. Acest tip de asigurare completează asigurarea RCA dar nu poate înlocui asigurarea de răspundere civilă auto internă.

Cum pot contracta o poliță CASCO?
Pentru a obține o asigurare CASCO, ai nevoie de buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mijlocului de transport (pașaportul tehnic). Suplimentar, este necesarea inspectarea autovehicului de către un reprezentant ZAP, moment în care vom efectua fotografii ale autovehicului respectiv, vom nota îmbunătățirile sau modificările aduse mașinii (de exemplu sistemul audio nou, jante personalizate etc) și vom constata eventualele daune existente la momentul contractării poliței de asigurare CASCO. Toate observațiile vor fi trecute într-un raport tehnic semnat de ambele părți.

Ce riscuri acoperă polița de asigurare CASCO?
În dependență de opțiunile suplimentare selectate, asigurarea CASCO acoperă daunele cauzate autovehiculului asigurat prin avarii, acțiuni rău intenționate ale terților, incendii, cutremure, explozii, grindină, inundații, alunecări de teren sau alte fenomele naturale, furtul autoturismului sau a unor părți componente ale acestuia precum și pagubele produse mașinii în urma furtului sau tentativei de furt, fără a se limita la geamuri sparte, încuietori stricate etc.

Ce risc dacă nu-mi fac o asigurare CASCO?
Din punct de vedere legal, ești în afara oricărui risc. Material însă, în cazul survenirii unor situații descrise mai sus, vei fi nevoit să recuperezi daunele produse din cont propriu, iar acestea pot fi de la neînsemnate până la dauna totală.

Care sunt coeficienții care influențează prețul poliței de asigurare CASCO?
Prețul poliței de asigurare CASCO se determină în dependență de categoria autovehiculului, anul de fabricație, prețul de piață, zona teritorială de acțiune, franșiza, stagiul de șofat al persoanelor admise la conducere precum și opțiunile suplimentare alese.

Ce este franșiza?
Franșiza reprezintă partea din despăgubire suportată de asigurat, sau, cu alte cuvinte, ceea ce nu despăgubește compania de asigurare. Ele pot fi aplicate sub forma unei sume fixe per daună suportată sau ca procent din suma asigurată.

Ce este prețul de piață?
Prețul de piață sau suma asigurată, este valoarea propriu-ziusă a autovehiculului asigurat. În cazul autovehiculelor noi, suma asigurată este egală cu prețul de achiziție indicat de către dealer-ul auto în factura invoice sau contractul de vânzare-cumpărare. În cazul autovehiculelor second-hand, suma asigurată este stabilită de către asigurator în baza unui catalog de prețuri. Prețul de piață este indicat în EURO.

IV. Călătorie

Ce este asigurarea medicală de călătorie?
Asigurarea medicală de călătorie este o asigurare facultativă menită să protejeze asiguratul pe perioada aflării sale în străinătate. Indiferent de scopul călătoriei, fie una de afaceri, serviciu, vacanță sau sport, polița de asigurare respectivă acoperă o serie de situații medicale care pot apărea pe parcursul călătoriei.

Cum pot contracta o asigurare medicală de călătorie?
Pentru a obține o poliță de asigurare medicală în străinătate este suficient să indici în formular codul tău personal și data nașterii.

Ce riscuri acoperă polița de asigurare medicală de călătorie?
Chiar dacă riscurile diferă de la o companie de asigurări la alta, de regulă polița de asigurare medicală de călătorie acoperă cheltuielile legate de diagnosticare, examinare, transport la instituția medicală cu ambunlanța, tratamentul medicamentos, urgențele stomatologice sau nașterile premature.

Ce risc dacă nu-mi fac o asigurare medicală de călătorie?
Din punct de vedere legal, ești în afara oricărui risc. Financiar însă, în cazul survenirii unor situații descrise mai sus, vei fi nevoit să acoperi integral, din cont propriu, serviciile medicale primite.

Care sunt coeficienții care influențează prețul poliței de asigurare medicale de călătorie?
Prețul poliței de asigurare medicale de călătorie se determină în dependență de tipul, destinația și durata călătoriei, vârsta persoanei asigurate și activitățile desfășurate pe perioada călătoriei.

Care e perioada de valabilitate a asigurării medicale de călătorie?
Perioada de valabilitate este indicată în polița de asigurare medicală de călătorie. Poți contracta o poliță medicală de călătorie pentru o perioadă de minim 5 zile.

V. Sănătate

Ce este asigurarea de sănătate?
Asigurarea de sănătate este o asigurare facultativă, destinată exclusiv persoanelor juridice în scopul asigurării accesului angajaților săi la servicii medicale de calitate, acoperite din contul primei de asigurare.

Cum pot contracta o asigurare de sănătate?
Pentru a obține o asigurare de sănătate pentru angajații tăi, dacă ești administratorul companiei, ai nevoie de buletinul tău de identitate, certificatul de înregistrare, extrasul din registrul persoanelor juridice oferit de Camera Înregistrării de Stat și lista persoanelor care urmează a fi asigurate. Pentru fiecare angajat în parte suplimentar trebuie să ne pui la dispoziție copia buletinului de identitate valabil. Cererea de obținere a asigurărilor de sănătate poate fi completată pe loc sau la distanță, regulă aplicabilă și pentru formularele anexă.

Ce riscuri acoperă polița de asigurare de sănătate?
În dependență de opțiunile suplimentare selectate, asigurarea de sănătate acoperă cheltuielile pentru asistența medicală de ambulator sau în condiții de staționar care includ consultații și alte servicii medicale profesionale, teste diagnostice, investigații de laborator, internare, alimentație, servicii operatorii și post operatorii și alte asemenea servicii prestate de către instituțiile medicale autorizate de către compania de asigurare.

Compania de asigurare nu poartă răspundere totală sau parțială pentru cheltuielile de tratament dacă acestea nu au fost prevăzute în Contractul de asigurare, au fost prestate în afara instituțiilor autorizate de către Compania de asigurare sau persoana asigurată intenționat a furnizat informație eronată sau incompletă, informație necesară pentru determinarea riscului de asigurare.

Totalitatea riscurilor acoperite sau cazurilor de excluderi din asigurare este expres menționată în Contractul de asigurare.

Care sunt coeficienții care influențează prețul poliței de asigurare de sănătate?
Prețul poliței de asigurare de sănătate se determină în dependență de instituțiile medicale pentru care a optat asiguratul, numărul persoanelor asigurate, vârsta și starea de sănătate a acestora, opțiunile de asigurare contractate și perioada de valabilitate a poliței de asigurare respective.

Care e perioada de valabilitate a asigurării de sănătate?
Contractul de asigurare se încheie pe o perioadă de la 6 până la 12 luni. După expirarea perioadei inițiale, poți obține o nouă poliță de asigurare de sănătate la preț redus, în dependență de opțiunile selectate.

VI. Locuință

Ce este asigurarea de locuință?
Asigurarea de locuințe este o asigurare facultativă, gândită în scopul protejării bunurilor imobile și a conținutului acestora contra riscurilor expres menționate în contractul de asigurare.

Cum pot contracta o poliță de asigurare a locuinței?
Pentru a obține o poliță de asigurare de locuință pentru imobilul tău este necesar să fii proprietar cu acte în regulă al bunului respectiv și să ai un buletin de identitate valabil la data semnării contractului de asigurare.

Ce riscuri acoperă polița de asigurare de locuințe?
În dependență de opțiunile suplimentare selectate, polița de asigurare de locuințe acoperă daunele cauzate prin incendii, inundații, calamități naturale precum și jaf, furt sau chiar dauna cauzată unor terțe persoane.

Care sunt coeficienții care influențează prețul poliței de asigurare de locuințe?
Prețul poliței de asigurare de locuințe se determină în dependență de costul locuinței, costul conținutului din încăperi, dacă a fost activată sau nu răspunderea civilă față de terțe persoane. Poți asigura locuința în varianta de bază, însă poți opta și pentru asigurarea conținutului acesteia (mobilă, echipamente electronice, îmbrăcăminte, bunuri personale). Mai mult, poți activa și răspunderea civilă față de terți, astfel încât daunele cauzate de o inundație provocată de tine, spre exemplu, vor fi acoperite de către Companie de asigurare.

Care e perioada de valabilitate a asigurării de locuințe?
Contractul de asigurare se încheie pe o perioadă de 12 luni și poate fi modificat, suspendat, prelungit sau reziliat în baza unor acorduri suplimentar încheiate între părți.